Az újszülött babák biztonságos hordozásáról

Az újszülött babák biztonságos hordozásáról

A kicsi újszülött babák hordozása egyszerre nehéz és könnyű is. Nehéz, mert olyan picik és törékenyek, főleg az első időszakban. A babahordozás viszont nagyon fejlesztő és rendkívüli közeli kapcsolatba tudja hozni az Anyát/Apát a babájával.

Remek számos és más előnye is van, a teljesség igénye nélkül:

  • tejtermelést serkentő hatású
  • kevesebb sírás
  • kompetencia növekedése az újdonsült szülőknél
  • kötődés kialakulása a szülők és a baba részéről
  • korai fejlesztés, ami a testünkön hordozva ringatás alapú, ami az idegrendszer érését elősegíti

Ezért a számos előnyért nagyon támogatható a babahordozás elterjesztése, hogy minél több család tudjon élni ezzel a páratlan lehetőséggel!

A biztonságos hordozásért a következő beállítások fontosak:

  • A légutak szabad átáramlását leginkább függőleges pozícióban hordozott babánál tudjuk elérni. A kisbaba teste nem roskadhat össze a hordozóeszközben, ezt  pedig a kellő szorosság kialakításával tudjuk elérni. A kellő szorosságot, úgy állapíthatjuk meg, ha óvatosan előrehajolunk, a baba teste nem távolodhat el tőlünk 1 cm nagyobb távolságban.Ha úgy érezzük, szoros, nem kényelmes, nehezen kapunk levegőt mi magunk, akkor az a kötés túl szoros lett, lazítsunk rajta. Mindig legyen az álla alatt 2 ujjnyi hely, hogy szabadon kaphasson levegőt.

  • Teljes mértékben támogatja az újszülött gerincének fejlődését, ha az eszközünkben a gömbölyű gerinctartást alakítjuk ki. Ez az újszülött kisbabák teljesen természetes, fiziológiás tartása, ez a pozíció nagyon kényelmes a számukra. Emellett figyeljünk rá, hogy a lábai felhúzott terpesztett (guggoló) tartásban álljanak, a feneke lejjebb legyen mint a térde, ezzel támogatva a kényelmes begömbölyített pozíciót.
  • A baba a testünkön legyen olyan magasan, hogy figyelemmel tudjuk kísérni az arcát. A hordozó eszközzel támasszuk olyan magasan a fejét, hogy az ne tudjon hátrabilleni, csuklani. 

  • Érzékenyen figyeljük a babát, figyeljük meg , hogy számára kényelmes-e a pozíció, meg tud-e nyugodni, hallgassunk az ösztöneinkre a jelzéseit figyelve.

Ezek az eszközök jó szívvel ajánlhatók a legkisebb babák számára:

Mutatok egy pár videót, ez alapján közelíthetsz afelé, hogy milyen babahordozóra van szükségetek:

Válassz magatoknak újszülött hordozót! 

Megnézem az újszülött hordozókat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .