Hasfájás és babahordozás

Hogyan enyhítsd a fájdalmát a babádnak, miközben tudod hogy már semmi sem hat?

Mi az a “jollyjoker”módszer, amellyel enyhítheted a fájdalmát, ha jól csinálod és hosszútávon javítod a babád állapotát?

Tudom és értem mi a helyzet veletek. Olyan szinten vagytok és vagy Te magad is, amely már elviselhetetlen. 

Pár hete született, de csak sír, és nem lehet letenni, de nem csak letenni, hanem senkinél sem marad meg sírás nélkül. 

Eszik és 20 perc után indul a buli, így mindenki azt gondolja, hogy éhes, kevés a tej vagy a tápszer, vagy épp a másik túl van etetve.

Az orvos nem mond semmit. Majd elmúlik, közölte a múltkor is, ugye?

Azt javasolta, hogy szedjen espumisant. Utána azt, hogy infacolt. Utána azt, hogy Grape watert. 

Te pedig arra vársz, hogy hasson valamelyik, mert úgy érzed a babád egész nap keservesen sír, hiszen fáj a hasa, görcsösen húzza a lábait. 

Mindeközben gyarapszik, pisil, kakil. A kaki nehezebben megy, még nincs meg a pozíció, amiben kényelmesen tudna kakilni és elereszteni a pukikat, amik nyomják a pociját.

Szervi baját nem találták, de ez na, akkor is. Ez nem lehet normális, ami vele van.

Azt gondolod, nem bírod elviselni, ha így sír. Már teljesen bizonytalan vagy, semmit sem tudsz, de mégis bármit megadnál azért, hogy változzon a helyzet. Úgy érzed, már csak sodródsz az eseményekkel, csak teljenek el a napok, már nem akarsz mást, csak napról napra túlélni. 

Milyen szülő az, aki nem tudja a gyerekét megvigasztalni? 

Folyamatosan ez jár a fejedben, meg az, hogy hogyan lehet ezt túlélni?

Szeretnéd, ha minden olyan szép és álomba illő volna, ahogy elképzelted, hogy eszik, majd alszik és utána le lehet tenni. 

Alszik, aztán eszik és szépen növekszik, anélkül, hogy ilyen nagyon nehéz lenne minden, hogy ennyit sírna és ilyen vígasztalhatatlanul. 

Azt érzed, hogy nagyon sír és te nem tudsz neki segíteni.

Pedig a barátnőd babája eszik és alszik, és olyan szépnek tűnt minden, még a várandósság alatt. 

 A szomszéd babája is nyugodt és az unokatestvéred babája is sokkal nyugodtabb. 

Te pedig nem győzöl lábujjhegyen járni, amikor végre elaszik. 20 perc és ébred, aztán tekereg és sír. 

Azt érzed, egyedül vagy ebben a világban ezzel a problémával és senki nem segít. 

Szeretném megvilágítani nektek egy picit más nézőpontból a helyzetet.

 A babák emésztőrendszere még éretlen, ezért az első három hónap arról is szól, hogy ez folyamatosan érik, csökken a bukás mennyisége az érés folyamán és a belek is egyre jobban felkészülnek a táplálék megemésztésére, így érik a babák béltraktusa is. Bár erről azt gondolom, ezzel sokan tisztában vagytok. 

A gyógyszerek általában arra építenek, hogy a levegőt kihajtsák a bél különböző szakaszaiból, ami pont, hogy folyamatosa pukikat okoz és még inkább ördögi körbe keveri a babát, mert folyamatosan görcsöket okoz azért, hogy a szelek, vagyis a bélben keletkező gázok ürülni tudjanak. 

Szerinted, ha te beveszed az espumisant mi történik?

Bizony, ha a súlyodnak megfelelő espumisant veszed be, akkor kihajtja a levegőt, a gázokat belőled. Pontosan ez történik a babáddal is. 

Gyógyszerek nélkül kevesebbet fog görcsölni a pocija, hiszen nem lesz egy mesterséges bélgáz hajtás kívülről. 

A babák 3 hetes korukban kezdenek „hasfájósak” lenni, ami abból is ered, hogy addigra vesztik el teljesen a biztonságérzetüket. 

Gyakran jelentkezik egy megterhelőbb nap után, egy nagyobb családi vagy baráti esemény után. Ott kezdődik a baba „túlingerlése”.

Addig csak finoman jeleznek, hogy nem jó letéve lenni, „nem érzem magam biztonságban”. Hiszen a pici baba alapvető szükséglete a biztonságérzet, a pocakban megvolt.

Megvolt a meleg körülölelő érzés, állandóan volt olyan érzése, hogy valaki vigyáz rá, hiszen igény szerint kap enni, melegben van és hallja az anyai test hangjait, ami megnyugvással tölti el. 

A kisbabák igénye a testközelben nevelés. Ettől érzik biztonságban magukat. Ettől fejlődnek testileg és lelkileg is úgy, ahogy az elvárható.

Jót tesz a mozgásfejlődésüknek, az egyensúlyérzéküknek, a csípő-és gerincfejlődésüknek, jót tesz a hasgörcseiknek, hiszen a hordozott vagy testközelben lévő baba fájó pocakjában a meleg hatására a görcsök csökkennek és a pozíció hatására, ami a magzatpóz gyorsabban és könnyebben távoznak a hasát bántó szelek. 

Támogatja az agyi fejlődést, gyorsítja az ingerek feldolgozásának képességét, ami által kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz a baba.

A biztonságos kötődést segít kialakítani a környezettel, elsősorban az anyával, és egyetemlegesen a többi családtaggal is. Csökken az agresszióra való hajlam és nő az ember empátiára, elfogadásra való hajlama. 

A babák ösztönösen csak annyit tudnak, hogy ha ott a szülő, akkor biztonságban van, hiszen nem fog kihűlni (nincs még önálló hőszabályozásuk) kap enni (a szülő szerez élelmet neki) és nem viheti el a ragadozó (a szülő az élete árán is megvédi). 

Ezek a babának a biztonságot jelentik, szóval, azt tudják, ha ott a szülő=életben maradok. Ez az a tudás, amit a baba elsőnek tanul meg már a pocakban. Megtanulja, hogy a szülői testhez közel lenni, az érintés az ölelés biztonságos és jóérzéssel tölti el. 

Éppen ezért, a gyógyszereken túl, látnod kell, hogy a babádnak mire van szüksége igazán. Arra, hogy kezdd el visszaadni a biztonságérzetét, amit következetesen újra fel kell építeni benne. Hiszen mindenki ezt javasolja, próbáld ki ezt, adj neki azt, csináld így, csináld úgy. 

A jótanácsokkal és ötletekkel a Te padlásod is tele van már nem? Már az igény szerinti szoptatásról is lemondtál, mert az orvosod azt javasolat…

Kezdj el változtatni, hagyd el a csodaszereket és következetesen szolgáld ki a babád igényét arra, hogy veled legyen, hogy a közeledben legyen. 

Ezáltal megélheted a mindennapok csodás nyugalmát, az összehangolódott érzést, amitől olyan csodás rózsaszín a kisbabás mindennapok gondolata. 

Pont olyan lehet neked is mint a szomszédnak, a barátnődnek, vagy az unokatesódnak.

Éld át az anyai hozzáértő gondoskodás csodás érzését, azt, amikor pontosan tudod és érted mit szeretne vagy éppen mi a baja a babádnak. 

Kezdj el Te is következetesen ráhangolódni a babádra, kezdj el ráfigyelni, minden aprólékos jelzését monitorozni, hogy meg tudd őt tanulni. A babák nem egyformák, így a személyiségi jegyeik miatt különbözhetnek az igényeik, amiket napról napra kell megtanulni, nem pedig rájuk kényszeríteni akár a régi konzerválódott megoldásokat, mint azt, hogy „inkább nem veszem fel mert felszokik”.

Csak te tudsz ezen változtatni, te tudod a babád igényeit felismerni és fokozatosan ráhangolódva összeszokni és megtanulni őt. 

Ez nem egyszerű és nem fogod tudni azonnal megoldani. De mit tennél meg azért, hogy a babád jobban legyen? Ugye? Mindent!

Keress meg és beszéljünk a helyzetetekről.

Foglalj időpontot az ingyenes babakontroll módszer 45 perces konzultációra és mérjük fel az aktuális helyzeteteket!

Regina

Sírós, hasfájós, többemberes babák szakértője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .