Hordozási GYIK

Hordozási GYIK 🙂

Kérdések és válaszok

Lehet egy újszülöttet függőleges pozícióban hordozni?

Igen. Ha a baba szorosan van az eszközben. Ekkor ugyanis az eszköz stabilan és biztonságosan tartja a kicsi hátát és fejét. Az eszközt úgy kell megkötni, hogy jól megtámassza és megtartsa a kisbaba fejét. Később is – amikor a gyerkőc már tudja tartani a fejét – ügyelj rá, hogy ha a baba elalszik, akkor is  megtartsa az eszköz. Pl. alvócsukja, kendő.

Függőleges pozíció több szempontból előnyös a baba számára. Ortopédiai szempontból a terpesztartás és a felhúzott térdek segítik és előnyös irányba terelik a babák csípőfejlődését, illetve ezzel összefüggésben a fiziológiás, kornak megfelelő gerinctartást is biztosítja.

 

Mikortól hordozhatom a kisbabám?

Ha a szülés után már elegendő erőt érzel magadban, semmi akadálya, hogy hordozd a babád.Ha Te még nem készültél fel rá, nagyon jó lehetőség, hogy Apa is kompetens lehessen a baba ellátásában. Kösd rá Apára. 🙂 Ha Apa dolgozik,de van a közelben hordozásra nyitott nagyszülő, akkor kösd rá mamára, papára. Rendkívüli élmény mindenki számára! Olyan eszközt  válassz, amely a babát jól megtámasztja, hogy a baba ne csússzon össze és ne bukjon oldalra se. Mindenképpen ügyelj arra, hogy a pici fejét jól tartsa az eszköz, és a kisbaba úgy legyen az eszközben, hogy a lábacskái béka pozícióban (M-pozícióban) legyenek.Ami annyit jelent, hogy a feneke lejjebb legyen mint a térdecskéi, a popójával pedig a hasad irányába billenjen.(medence billentett pozíció)

A hordozás nem megterhelő az újszülött gerince számára az első 3 hónapban?

Nem. Az egészséges babákat Ha megfelelő kendőkötési módot vagy eszközt használtok, akkor a hordozás még erősítheti is a baba saját testtartását, együtt mozogtok,ringatóztok, amely segíti a fejlődését. A hordozás fejlesztő  hatású: a laza izomzatot/hipotóniát és ugyanúgy a feszes/spasztikus izomzatot fejlődésre serkenti. A lelkileg segíti megfelelő és biztonságos kötődés kialakulását a kisbabáddal, amely megalapozza az életen át tartó ősbizalom kialakulását.
Elég levegőt kap a kendőben hordozott baba?

Igen. A hordozott babák vérének oxigénszintje ugyanolyan magas, mint a nem hordozott babáké.
A kölni Egyetem Gyermekklinikájának a kendőben hordozott újszülöttek légzésével kapcsolatosan folytatott vizsgálatáról bővebb információt olvashatsz (német nyelven) a www.uni-koeln.de oldalon.
Naponta milyen hosszú ideig hordozhatom a kisbabám?

A baba olyan sokáig lehet a hordozókendőben, amilyen sokáig az a mamának vagy papának és persze a babának kényelmes, kellemes. A kisbaba határozottan jelezni fogja, ha már teletankolt testközelségből. A hordozás hossza napról napra más lehet. Vannak olyan napok, amikor a kisbabád sokkal többet szeretne a közeledben lenni (pl. fejlődési ugrás vagy betegség esetén), és olyanok is, amikor szinte egyáltalán nem igényli, hogy hordozod. A legtöbbet az első életévben igényli, aztán változó az üteme és hossza.
Elkényeztetem a kisbabám, ha állandóan hordozom?

Nem lehet elkényeztetni a hordozással.  A kisbabád alapvető szükséglete a testközelség és biztonság. Ha ezt pici korában megkapja tőled, akkor később sokkal magabiztosabb és önállóbb gyermek válik belőle. Tudni fogja, hogy biztonságban van és a világ jó hely, ahol érdemes élni. A hordozással csak nyerhettek 🙂

Milyen hordozók léteznek?

 • Szövött hordozókendő
 • Rugalmas hordozókendő
 • Karikás kendő 
 • Mei Tai, többféle létezik, van olyan ami állítható és olyan,aminek  fix a testrész szélessége és magassága. Teríthető szárú vagy nem az. Pl. Diva mei tai, Hop tye, Jonobaby félcsatos/mei tai(csattal működő derékpánt, kötős vállpántokkal)
 • Csatos hordozó (pl. Manduca csatoshordozó, Magyarinda, JoNobaby csatos hordozó,emeibaby csatos hordozó,) (SSC =Soft Structured Carrier = puha, azaz nem vázas hordozó).
 • Bondolino babahordozó, ami egy tépőzárral működő “félcsatos” tulajdonképpen. Puhán,finoman ölelős,egyszerű a használata.Újszülött kortól használható.
 • Close/Caboo

Milyen egy jó hordozókendő?

 • Röviden összefoglalva egy hordozókendőnek az alábbi tulajdonságokkal kell bírnia:
  Keresztirányban elasztikus szövési mód (legjobb a sávoly- vagy Jacquard szövéstechnika);
 • Duplán szegett kendőszélek;
 •  Károsanyag-mentes nyerspamut és színezőanyag;
 • Középpont jelölés vagy különböző színű kendőszegélyek, amelyek megkönnyítik a kendő megkötését
 • A leginkább legjobb az, amelynek színe és mintája szerelem Neked! Szívesen hordozunk abban, ami nagyon tetszik, jól érezzük benne magunkat!

Milyen egy jó hordozó?

Egy jó hordozó

• alapja (baba popsijánál) a kicsi egyik térdhajlatától a másik térdhajlatáig ér;
• lehetővé teszi a béka- vagy M-pozíciót (felhúzott térdek, enyhén széttárt combok), azaz a baba úgy ül benne, hogy a térdecskéi a köldöke magasságáig vannak felhúzva;
• megtámasztja a kicsi fejét (különösen, ha a baba elalszik);
• jól megtámasztja a baba hátát, hogy a baba ne csússzon össze, mint egy harmonika és ne is bukjon oldalra: így a hát természetes görbülete elegendő támasztékot kap;
• lehetővé teszi, hogy a baba szorosan a hordozó személyhez simulva üljön, amely a hordozó felnőtt hátát óvja: a testkontaktus nem csökkenhet, ha a hordozó személy a hasán hordozott babával előrehajol;
• kényelmes a hordozó számára is;
• alkalmazkodik a választott hordozási módhoz (hason, háton, csípőn) és a növekvő gyermekhez.

Webboltunkban olyan eszközöket találsz, amelyek ezeket az igényeket kielégítik.


Milyen hosszú legyen egy hordozókendő?

Legtöbb esetben elegendő egy 4,2 – 4, 8 méter hosszú hordozókendő. Az elöl csomós X megkötési mód valamivel több anyagot igényel.  A megfelelő hossz kiválasztásánál minden esetben fontos szerepet játszik a hordozó személy konfekciómérete is.
Melyik kendőhossz a legjobb, ha a kendőt az apuka is használni szeretné?

Ha a babát az apukája is szívesen hordozná, akkor az ő konfekcióméretét is figyelembe kell venni a megfelelő hossz kiválasztásánál. Legtöbbször azonban ilyenkor is elegendő a 460-470 centis hossz.
Mibe öltöztessem a kendőben hordozott kisbabám?

Egy pici babát a kabát alatt is hordhatsz. Ilyenkor Te magad tartod őt melegen, ezért elegendő, ha rajta az a ruha van, amit otthon is viselt. De mindig legyen a babán meleg harisnya, egy kis kendő a nyakán (különösen télen) és egy sapka.
Ha a gyermeked a kabátodon kívül hordozod, vagy a nagyobbacskákat a hátadra veszed, akkor öltöztesd melegen, nehogy megfázzon. De mindig vedd figyelembe, hogy maga a kendő is melegít: egy réteg kendő megfelel egy réteg ruhának.
Nyáron érdemes magatok közé teríteni egy bambuszos tetrapelenkát, ezek nagyon jó nedvszívóképességgel rendelkeznek. Elég egy póló, esetleg body egy babylegsel, lehetőleg UV szűrős kivitelben. Kis sapka a fejecskéjére. Megbízható, babák számára készített naptejet használjunk, ami megvédi a hordozóból kilógó kezecskét és lábacskát.  Nyáron minden meleg, ezért ne mondjunk le a hordozás öröméről!

 

Nem okoz a hordozás hátproblémákat?

Vitán felül áll, hogy a porckorongoknak nem használ, ha folyamatosan nagy súlyt kell cipelni. Egy jó hordozó feladata éppen az, hogy a súlyt úgy ossza el, hogy az a tested a lehető legkevésbé terhelje meg.

Egy jó hordozóeszköz ideális esetben képes ezt a feladatot betölteni. A babának olyan közel kell lennie a hordozó testsúlyközéppontjához, amennyire csak lehetséges. A különleges szövési mód a kendőknél, és a kialakítás a hordozóeszközöknél lehetővé teszi, hogy a súly egyenletesen terhelje a vállakat, a csípőt és a hátat.
Ebből a szempontból is javasoljuk, hogy a kisbabád már a kezdetektől fogva hordozd. A baba súlyának növekedésével együtt apránként növekszik a hordozó személy hátának terhelése is, és eközben a hátizmok folyamatosan egyre erősebbé válnak.

Kifelé szeretne nézni, hogyan hordozzam?

Miért nem javaslom, hogy kifelé fordítsd:

• A lábacskák a levegőben lógnak: a baba nem tudja őket megtámasztani, és a helyes béka (vagy M) pozíciót felvenni (felhúzott térdek, enyhén szétnyitott combok)!
• A baba gömbölyödő hátacskája nincs megtámasztva. A babát homorított testhelyzetbe kényszeríted!
• A kicsi a számára „félelmetes” szituációkban hiába keresi veled a megnyugtató szemkontaktust.
• A picurka akkor sem tud a sok ingertől elszakadni, amikor már fáradt. Elárasztja a rengeteg szembejövő információ, ami fokozott nyugtalanságot vagy akár hisztériát is okozhat.

Ha úgy gondolod, hogy a babád szeretne előrefelé nézni, mert kíváncsi a világra, akkor inkább a csípődön vagy a hátadon hordozd őt.

A kisbabám sír és nyugtalan a kendő megkötése közben. Mit csinálok rosszul?

Ha kezdő vagy a hordozásban, eltarthat egy darabig, míg magabiztosan meg tudod kötni a kendőt. Addig azonban kicsit bizonytalankodsz, és ezt a kisbabád is érzi, azért nyugtalankodik. Ne aggódj, egy kis gyakorlással hamarosan rutinos leszel és a kendő megkötése egyre könnyebben és gyorsabban megy majd! Kezd az elöl hordozással, vagy csípőn hordozással, ami elsőre kevésbé tűnik bonyolultnak.
Addig pedig énekelj vagy mesélj a babádnak kendőkötés közben és maradj mindig mozgásban (ringatózz előre hátra). Az új kendőkötési módok megtanulására válassz olyan időpontot, amikor a kisbabád nem éhes és nem túl fáradt a „gyakorláshoz”.
A kisbabám sír hordozás közben. Talán nem szeretné, hogy hordozzam?

Ha a baba éhes és inkább szopizna, mint hogy a hordozóban csücsüljön, akkor ezt közölni fogja veled. Azt is észrevettük már, hogy a babák nem szívesen pisilnek/kakilnak az eszközben, és ezért olyankor is nyugtalanná válnak, ha pisilni szeretnének.

Nézd meg, nincs-e rajta túl sok vagy szűk ruha, amitől nem kényelmes Neki a hordozási pozíció. Ne öltöztesd túl és válassz számára a terpesztett lábtartáshoz is megfelelően bő ruházatot.
Különösen az első hónapokban a túl sok felgyülemlő energia is okozhat nyugtalanságot. Ilyenkor segít az energia levezetésében, ha a babáddal együtt körbetáncolod a lakást vagy kimentek a friss levegőre!

 

Ha van olyan kérdésed, ami itt nem merült fel,keress engem bátran az elérhetőségeink bármelyikén, örömmel segítek vagy válaszolok a kérdéseidre!

Hordozz örömmel és szabadon!

Regina

baba-és gyermek hordozási tanácsadó

06304287838

hordozotar@gmail.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .