Karikás kendő használata, avagy az univerzális babahordozó

Karikás kendő használata, avagy az univerzális babahordozó

Mi a karikás kendő?

A karikás kendő egy 180-200 cm hosszú, 70 cm széles szövött vagy rugalmas kendő anyagból (speciális anyag kell hozzá, PÖTI) készülő karikákban záródó babahordozó kendő. Fokozatmentesen állítható a karikák miatt, ki is emelem azt, hogy a végén 2 db karika van 🙂 Egy karika nem zárna rendesen, igaz?? …HEHE.. persze, ezt már biztosan Te is tudod. Éppen ezért nagyon jól állítható a karikás kendő és a használatát ezek a jellemzők teszik egyszerűvé és zseniálissá.

Mire jó a karikás kendő?

A karikás kendő zseniálisan egyszerű eszköz, ami a gyors fel és levételhez nagyon remek választás. Nagyon jó a szoptatási helyzetekben, hiszen a karikás kendő használata szoptatáshoz remek eszköz. A csípőn hordozásnál a karikás kendő egyből az eszünkbe jut. Nem lóg le, akár a ruha alatt, rajtunk is elfér. Könnyen felkapható a kabátra is. Egyszóval a karikás kendő használatát rengeteg helyzet indokolja.  

Mekkora gyerekkel használható a karikás kendő?

Éppen ez még a nagyon nagyszerű benne, hogy nincs meghatározva, hogy mekkora babával használhatod. Újszülöttel? 6 hónapossal, 2 évessel? Bármekkora babával használhatod, sőt kiakaszthatod karabinerrel és csinálhatsz neki hintaágyat belőle, ha éppen arra van szükségetek. Szóval csak kreatívan, ahogy a helyzet megkívánja.  

Milyen pozícióban használható?

A karikás kendő használható elöl, csípőn, háton is. Mindenhogy. Igen, a karikás kendőt minden pozícióban meg kell tanulni használni, ez a macerája az eszköznek. Még torzó is köthető vele, az amikor a válladon nincs fent, csak a melled felett van meghúzva. Amikor először láttam karikás kendőt, akkor kicsit el voltam kenődve, mert nem ment. Hiába próbáltam, a karikák a “bokámig” csúsztak kb, a gyerek kifordult belőle, de még a lába sem állt sehogy. Szóval gyakorolni kezdtem, sokat..sokat ..sokat. DE TÉNYLEG SOKAT! És egyre jobban ment a karikás kendő használata, egyre jobban ment a szoptatás benne és akkor már ment a csípőn hordozás is, aztán lassacskán áttértem a hátra. Most már nem okoz gondot. Tudod, ez olyan már mint a szorzótábla..nem felejted el, ha egyszer bevésődött, álmomból felriasztva is tudom a mozdulatokat, hogy kezdem, miként teszem bele a karikás kendőbe a gyereket, miként húzom meg a karikában az anyagot..Már fejből megy, sőt át sem kell gondolnom, olyan automatikus. Neked is így fog menni!  

Milyen típusú karikás kendők vannak?

Típusok alatt most azt értem, hogy van a rugalmas anyagú karikás kendő, ami a PÖTI és van a szövött kendőből készült karikás kendő, ami a szövött kendőből készült karikás kendő. Ebből persze van több márka, amik nagyon jók. Ilyen a Diva, a Didymos, Hoppediz. Ezeket jó szívvel tudom ajánlani, mert sok éven át teszteltem őket magam is, nagyon jól bírják a terhelést és könnyen köthetők is.  

Hogyan válaszd ki a karikás kendődet?

Először is szeress bele a színébe. 🙂 Rugalmas anyagú karikásból, csak a Pöti van, ha ilyet szeretnél, akkor nem fogsz mellé nyúlni. Ha használt kendőt szeretnél venni, akkor kérdezz rá hogyan szárították, fektetve vagy lógatva. Ha lógatták, akkor van rá esély, hogy megnyúlt, így nem biztos hogy jó a tartása. A szövött kendőnél fontos, hogy mekkora babához veszed, mert a puhaság és könnyen köthetőség egy újszülött esetében fontos szempont lehet. Nagyobb gyereknél, ez már nem biztos, hogy főszempont. Tehát az újszülött babához puhát és könnyen köthetőt érdemes választani, ilyenek lehetnek a bambuszos, vagy a nagyon puha pamut kendők:

  Az hogy sávoly szövött legyen vagy jacquard, annak nincs jelentősége. A minőségét kell megválasztani, nem a szövését, hiszen a jacquard is pontosan olyan stabilan tartja a babát mint a keresztsávoly szövött kendő.  

Összefoglalva tehát a karikás kendő remek eszköz, kicsi, jól lehet benne szoptatni, ám, ahogy minden eszköznek ennek is megvannak a korlátai. Hiszen féloldalas és egy idő után már mint kiegészítő eszköz szolgálja a családok kényelmét. Nem feltétlenül egyszerűbb ,mint a hosszú szövött kendő, mert a karikában történő rendbetétel, vagy meghúzás bárki számára jelenthet macerát.

Ha bármilyen kérdésed van, vagy nem boldogulsz a használatával, akkor keress bizalommal és megbeszéljük milyen lehetőségek vannak arra, hogy segíthessek előrébb jutni a használatával. 🙂

Regina

A kisgyerekes családok hordozási tanácsadója

           

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .