Káros a babahordozás a baba gerincére?

baba gerince

Káros a babahordozás a baba gerincére?

 

  • A baba gerince az anyaméhben

    A magzat az anyaméhében a második harmad végétől kezdve felveszi a C alakú gerinc formát, ebben a teljesen görbült pozícióban fekszik az anyukája hasában. A baba gerincének változása a mozgásfejlődéssel indul, amelynek első fiziológiás állomása a fejtartás. A következő képen a baba gerinc fejlődésének állomásai láthatók.

 

anatomie-kindliche-wirbelsaeule-en

kép innen

Felnőtt gerinc formája kettős S alakú (ettől egyenes), ezt a formát a baba gerince fokozatosan éri el. A baba gerince nem egyenes, hanem a születéskor egy ívben hajlott C alakú.

 

  • Káros a babahordozás a baba gerincére?

    Nem, hiszen pont az anyaméhben és a megszületéskori,tehát újszülött korban lévő gerinc állapotot támogatja a függőleges,begömbölyített terpesztartás. Pont ez a póz az, amit a kisbaba az édesanya pocakjában felvesz. A babahordozással és bármely általunk ajánlott eszközzel a baba gerincére jellemző és a korához illő fiziológiás tartást támogatjuk meg. Ez az általa felvett pozíció az, ami a gerincére nézve terheletlen állapot.

  • Tévhitek, aggodalmak

    Tévhiten alapuló aggodalom az, amikor azt gondoljuk, a babát egyenes felületre kell fektetnünk, és nem szabad magunkon hordozni, mert, pont ez az állapot az, amelyet a babahordozással a fiziológiás tartását támogatjuk meg. Az ülni még nem tudó babát ne támasszuk ki és ültessük fel, addig amíg önmagától nem képes felülni. A járni nem tudó babát ne járassuk, addig, amíg önállóan nem képes járni, mert ezzel pont terheljük a baba gerincét. Ne siettessünk semmit, engedjük, hogy kisbabánk a saját ütemében fejlődjön, üljön és álljon vagy járjon. A babahordozással segítjük a babák idegrendszeri fejlődését, ami a mozgásfejlődés motorja.

  • Ha sokat van rajtam a babám, felszoktatom és nem fogom tudni letenni, és a függőleges pozíció is káros lehet a baba gerincére. Sokat hallani ezeket a mondatokat. Az igazság éppen a fordítottja. A kezdetben (kb. első 2-3 év) sokat hordozott baba gerince megfelelően fejlődik, hiszen a hordozóban a baba ortopédiai szempontból nem ül, a térdhajlattól térdhajlatig történő alátámasztással biztosítjuk a megfelelő csípőfejlődést, a gerince szempontjából pedig a minden oldalról való megtámasztással teljesen tehermentessé tesszük a pozícióját, hiszen egyik oldalról a hordozó eszköz, a másik oldalról pedig a hordozó személy támasztja meg a kisbabát.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .