Lázas a gyerek! Mikor kell csillapítani?? Avagy, az Igény szerinti lázcsillapítás

Lázas a gyerek! Mikor kell csillapítani?? Avagy, az Igény szerinti lázcsillapítás

Lázas a gyerek! Mikor kell csillapítani?? Avagy, az Igény szerinti lázcsillapítás

Sziasztok,

Valamelyik nap hallgattam a rádióban egy beszélgetést, ami a lázcsillapításról szólt. Dr. Novák Hunor beszélt arról, milyen tévhitek vannak a lázcsillapítással kapcsolatban még ma is, mi az amit biztosan nem okoz a láz.

Mai és régi felfogás keveredése

Szülőként nagyon sokszor tapasztalom, hogy a legtöbben félünk a láztól. Én is. Valahogy olyan ijesztő, ahogy a gyerek elesetten és bágyadtan néz, a teste forró, tudom, hogy valami zajlik benne, van valami olyan fertőzése/betegsége, amit a láz előre jelez.

A régebbi felfogás az volt, amíg nincs egy láztalan nap, addig 3×1 adag lázcsillapítót kellett adni a gyereknek. Ezen én magam is sokat modernizáltam már, jelen esetben én a gyerek ‘jólvoltához’ és a hőmérsékletéhez igazítom a csillapítást. Mondjuk, ha nagyon elesett, bágyadt és már 39,5 fok a láza, akkor csillapítok. A régi szülőknél, vagyis az Én szüleim korabelieknél nagyon érzem ezt az álláspontot, Ők nagyon meg lettek ijesztve a lázzal és annak hatásaival kapcsolatban.

Mégis a Doktor úr kifejtette, hogy a 40 sőt 41 fokos láz sem veszélyes és ez most a Magyar Gyermekorvosok Szövetségének álláspontja.  Ez nekem olyan megnyugtató volt, olyan jó volt hallani, ha nincs rosszul a gyerek, nem bágyadt és elesett, akkor nem kell csillapítani, mert a láz csak segíti a szervezet gyógyulási folyamatait. Kiemelte persze, hogy a gyermek közérzete a döntő, ha Ő rosszul van akkor kell csillapítani, hogy jobban legyen.

Nagyon érdekes dolog volt még számomra, hogy a Lázgörcs sem függ a magas láztól, nem azért görcsöl be a gyermek, mert túl felengedtük a lázát, hanem valamilyen mögöttes oka lehet, aminek érdemes utánanézni. Nincs olyan, vagy legalábbis nagyon kevés az olyan betegség amiben nem szabad, hogy gyereknek magasra menjen a láza és mindenképp csillapítást igényel.

Ami furcsa volt számomra, hogy azt mondta ez már 15 éve így van ‘forgalomban’ Ő is és nagyon sok kollégája ezt elmondja a szülőknek, mégis nehéz ezt az álláspontot elfogadni a családoknak, hogy a láz nem veszélyes, nem kell azonnal csillapítani, sőt, a szervezet öngyógyításának a része.

Számomra ez azért is nagyon nagy tanulság, mert idehozom az új eszmék terjedését, azt hogy lehetséges homlokegyenest mást gondolunk valamiről addig, amíg egy megalapozott kutatás be nem bizonyítja az eddig gondoltak teljesen ellenkezőjét.

Számomra ebből a konklúzió

IGÉNY SZERINTI LÁZCSILLAPÍTÁS, úgy hogy figyelem a gyereket és az Ő közérzetétől teszem függővé a lázcsillapító mennyiségét és gyakoriságát. (persze a lázcsillapító alkalmazásának szabályai alapján)

Ami nekem különösen tetszik, hogy mindent a gyermekünk igényeihez és közérzetéhez tudunk (ha akarunk) alakítani:

  • Igény szerinti hordozás
  • Igény szerinti szoptatás
  • igény szerinti hozzátáplálás

kép

Hát nem csodálatos?? 🙂

Örömteli mindennapokat Nektek,

Regina

[ABTM id=12318]

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .