Mikortól lehet használni a csatos hordozót?

Nagyon sokféle csatos hordozó létezik már. Alapvetően olyannyira népszerű, hogy a térhódítása már megállíthatatlan. Rengeteg minőségű és milyenségű csatos hordozó található a piacon, éppen ezért egyáltalán nem könnyű kiválasztani a megfelelőt.

Itt is szeretném jelezni nektek, hogy a polcainkon kapható különböző csatosok mind megfelelő minőségű és biztonságos csatos hordozó, amely megfelel az EU szabványban leírtaknak, tehát bababiztonság szempontjából mindegyik megfelelő.

Mivel ilyen sokfélék, ezért a választás az alapján is múlhat, hogy melyiket mikortól lehet használni. Sokszor hallom, olvasom, hogy csatost nem lehet újszülött babával használni. Ma már van olyan, amibe egy újszülött pici babát is be lehet tenni. Sőt! A csatos akkortól jó egy (pici) babának (is), amikor már szépen beállítható rá, kialakítható neki a guggoló terpesztett tartás és az életkorának megfelelő fiziológiás gerinctartás. Ennyi kell ahhoz, hogy megnézzük egy csatos jó-e már a babának. Van jó pár csatos, amiről tudom, hogy be lehet állítani akár pici 2 hetes babának, hiszen én magam is állítottam már be ekkora babának.

Az újszülöttek számára ajánlható csatosok, amelyek állíthatók ezért ezek pici, újszülött kortól használhatók.

Újszülött csatos hordozó, amely önmagukban állíthatók, összehúzhatók:

Újszülött csatos hordozók, amikhez kiegészítő párnaszettre van szükség:

  • Hudi-Kiegészítő párnaszettel jó újszülöttekre
  • Fizió-Kiegészítő párnaszettel jó újszülöttekre

Ezeket a csatosokat biztosan be lehet állítani pici, újszülött babákra. A kényelem az más kérdés, úgyértem kényelmes-e nektek együtt közösen, az legtöbbször próba lapján dől el. Érdemes is próbálni, hiszen a babának is lehet különvéleménye, lehetséges, hogy neki nem az a kényelmes pozíció, amit abban a hordozóban ki lehet alakítani, éppen eézért érdemes több hordozót próbálni.

Csatos hordozók kb. 3-4 hónapos kortól: (a teljesség igénye nélkül)

Ezekhez van újszülött szűkítő, amit általában nem szeretnek a szülők használni, a baba beletétele elég macerás. Önmagukban használva 3-4 hónapos kortól vagy ha gumis szűkítővel összehúzzuk a testrész szélességét, akkor használhatók már akár hamarabbtól is. 🙂

  • Liliputi csatos hordozó
  • Magyarinda szimpla
  • Magyarinda klasszik pro kalandor

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem a hordozó a lényeg, legyen az csatos, mei tai, vagy szövött kendő, a pozicionálás fontosabb, hogy kényelmes tartást alakíts ki a babának.

Egy baba számára a kényelmes tartás pedig a guggoló terpesztett tartás, amikor a térdek feltolt állapotban és a combok teljesen alátámasztva vannak, a fenék alacsonyabban van, mint a térdek magassága. Ebben a tartásban, pozícióban a gerinc pontosan úgy gömbölyödik, ahogy a baba életkorának megfelelő, tehát ha feltoljuk a térdeket a feneket pedig lejjebb engedjük, akkor a természetes gerinctartás is kialakul. 🙂 A pozicionáláson ezt értem. A medencebillentéssel, amit az eszközökben bugyrosítással érhetünk el, stabilabb és kényelmesebb pozíciója lesz a babának és a hordozószemélynek is.

Azt, hogy hogyan bugyrosíts, azt itt találod, ebben a cikkemben:

Bugyrosított kötés csatos hordozóhoz és meitaihoz, avagy hogyan pozicionáld a babádat?

Szép hordozós napokat,

Regina-Hordozótár

Babahordozás örömmel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .