Babák pelenka nélkül – EC (Elimination communication)

 

Az Elimination Communication ( = űrítés-kommunicáció vagy EC-nek szoktuk nevezni), a hagyományos pelenkázás alternatívája. Az ősi gyakorlatot néhány éve fedezte fel újra a nyugati világ és egyre több szülő gyakorolja.

Amikor egy kisbaba megszületik, éppúgy jelzi a kiválasztás iránti szükségletét, ahogyan azt is jelzi, ha enne, aludna, vagy testkontaktusra vágyik. A világ nagy részén megszokottnak számít, hogy erre a szükségletre reagálnak.

Hogyan kezdjünk hozzá? Az EC nagy pillére:

 • IDŐZÍTÉS:

  Sok kisbaba meghatározott ritmus szerint végzi a szükségét, pl. közvetlenül szoptatás, vagy ébredés után. Amikor úgy gondoljuk, hogy kisbabánknak “ki kell mennie”, levetkőztetjük, és alkalmas test-helyzetben egy edény fölé tartjuk, hogy kényelmesen elvégezhesse a dolgát. Pisilhet hagyományosan bilibe, vécébe vagy pisiltetük a babát a mosdókagylóba is.
 • KOMMUNIKÁCIÓ és a BABA TESTBESZÉDE:

  Hektikus rugdalózás, nyafogás és mocorgás a hordozókendőben, hirtelen „le- és felcsatlakozás” szopizás közben mind kommunikációs jelek a gyermeked részéről.
  Vagy a szülő jelzése, mint pl. egy „psss” hang. Ezt a baba megtanulja asszociálni az ürítéssel.
 • INTUÍCIÓ:

  A megérzések legtöbbször beigazolódnak. Így van ez a gyermeked kiválasztása kapcsán is. A szülők nagyon gyakran melegséget éreznek a combjukon, mintha meleg víz folyna rajta lefelé.

A módszer előnyei

Egészséges
Kevesebbet érintkezik a baba bőre széklettel, vizelettel. Nincs pelenkakiütés, csak szép bőr. Könnyebben kakil, szabadul meg a szelektől.

Kényelmes a babának
Pelenka nélkül a babánk szabadon mozoghat.

Gazdagítja a szülő-baba kapcsolatot
Jó érzés, ahogy az előbb még nyugtalan kisbabánk mindent értő szemeivel ránk néz, miután egy jót pisilt vagy kakilt a bilibe. Elégedett és büszke. 🙂 És mi, a szülei is azok vagyunk, hogy megértettük, és ott voltunk, amikor szüksége volt ránk.

Környezetbarát
Kevesebb pelenkát használunk, azaz kevesebb elhasznált vagy beszennyezett

erőforrás.

Mikor kezdjük?

Ha az Elimination Communication gyakorlása mellett döntesz, akkor a “Minél korábban hozzákezdesz, annál jobb!” elve érvényes.

Azt mondják, hogy 4-6 hónapig van nyitva a lehetőség, a csecsemőknek körülbelül 6 hónapos korukig van egyfajta tudatosságuk a vizelet- és székletürítésükkel kapcsolatban. Ezt követően a kisbabák egyre ritkábban jeleznek, mert hozzászoknak a pelenkához. De később is hozzákezdhetsz, csak sok-sok türelemre lesz szükséged.

Milyen ruhát használjunk?

A pelenkátlanság esetén a praktikus öltözék az alfa és az omega. Az egyszerű nadrágot könnyebb lehúzni, mint a rugdalózót vagy overállt, a hosszú ingecske jobb, mint a body. A lábmelegítők (pl. a Babylegs, ) melegítik a lábacskákat anélkül, hogy a babának pelenkát kellene viselnie.

Sokféle megoldás létezik attól függően, hogy miként gyakorolod a pelenkátlanságot.

Könyvajánló:

Infant Potty Training: A Gentle and Primeval Method Adapted to Modern Living – Laurie Boucke. A szerzőnő számos példán keresztül és sok-sok fotóval illusztrálva mutatja be a TopfFit-gyakorlatot.

Diaper Free: The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene – Ingrid Bauer. A szerzőnő a saját, pelenkátlansághoz vezető útját írja le. Jobban koncentrál az anya és gyermeke közötti érzelmi kötődésre (anya-gyermek szimbiózisra).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .