Bambusz, avagy a természet szuper rostja

Bambusz, avagy a természet szuper rostja

 

A bambusz Európában már a Jégkorszak előtt honos volt,de utána nem volt fellelhető. Az a bambusz, amely napjainkban nálunk is megtalálható éa kert zöld díszeként is telepítik, a leginkább Kínából bejövő bambusz. 
Európában körülbelül 10-15 évvel ezelőtt vált kedveltté, és a -20 fokos hidegben is megmarad. Azon a területen, ahol őshonos a bambusz, nélkülözhetetlen,hiszen több,mint ezer féle használati tárgyat gyártanak belőle.
 
A trópusi országokban a bambuszt minden lehetséges célra felhasználják, legyen az házépítés, hídépítés, bútorkészítés vagy dekorációs tárgyak készítése. Kínában a bambusz szálaiból papírt és pamuthoz hasonló anyagot is készítenek.

A bambusz az egyik legnagyobb ellenálló-képességű növényfajta a földön. Elképzelhetetlenül kemény anyag. Ebben az a bámulatba ejtő, hogy a bambusz a fűfélék családjába tartozik. Napjainkban a bambuszféléknek csak kis részét használják fel, néhány fajtáját még alig ismerik.

A bambusz gyökérrendszere különösen gazdag tápanyagokban, ezért nagyon gyorsan növekszik. A trópusi környezetben, 3-4 hónap alatt eléri teljes magasságát, ami 20-35 méter között változhat, bambusz fajtától függően.
Ez a természetben egyedülálló, hiszen egyik másik növény sem képes ilyen mértékű növekedésre ennyi idő alatt!

 Különböző kutatások mutatták ki, hogy a bambusz képes a talaj víztartalmának növelésére. Egy letarolt földterületet beültettek bambusszal és a mérések alapján a földterületen 2,5-szer  annyi víz állt rendelkezésre,mint korábban. A fák a hozzájuk vezetett víz mindössze a 35-40 % -át képesek felszívni, míg a bambusz a víz 90 %-át hasznosítja.

A bambusz minden évben hatalmasat nő, és ennek köszönhetően sokkal több széndioxidot használ fel, mint más fák és növények – képes megháromszorozni az oxigénkoncentrációt. Termesztéséhez nincs szükség trágyázásra, lassítja a talaj erózióját, és gyakorlatilag bármilyen talajon növekszik. Ezek a pozitív tulajdonságok teszik a bambuszt a jövő növényévé, és számos termék ideális alapanyagává.

A bambusz ökológiailag rendkívül értékes környezetbarát termék.

A bambusz sok olyasmire képes, amire más növények nem. Minden talajon növekszik, sőt tönkretett és fertőzött területen is, ráadásul nagyon könnyen szaporodik.

Az egyre szűkebbé váló források és az ezzel párhuzamos túlnépesedés miatt a földnek egyre több növényre van szüksége, melyek gyorsan nőnek és nagyon termékenyek, hogy lépést tarthassanak a környezetrombolás mértékével.

A bambusz, ez a csodanövény ebben is segítheti a természetet! 

 

(kép innen)
forrás: innen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .