A mellgyulladás és lehetséges megoldása szoptatás alatt

A mellgyulladás és lehetésges megoldása szoptatás alatt

A mellgyulladás és lehetséges megoldása szoptatás alatt

  A legfélőbb probléma lehet a szoptatás alatt a mellgyulladás. A legtöbben úgy gondolják, hogy a kialakulása alatt nem lehet szoptatni és a legtöbbször abba is kell hagyni teljesen. Tényleg fájdalmas és kellemetlen probléma a mellfeszülés, a csomó a mellben, amely a mellgyulladás kialakulására utal. A legjobb hír, hogy ez az állapot gyógyítható anélkül, hogy a szoptatást abba kellene hagyni! 🙂   Kép
mastitis, vagy másnéven mellyulladás kialakulása általában a szülést követő 2-3 hétben alakul ki a leggyakrabban. A mellgyulladás tünetei lehetnek:
  • fájdalmas meleg tapintású csomó a mellben
  • bőrpír a csomónál
  • 38,5 fok feletti láz
  • influenza szerű tünetek, végtagfájdalom
Mindezek összessége jelezheti a kialakult mellgyulladást. A szoptatásban az igény szerinti szoptatás nagyon fontos szerepet kap. A mellben a tejtermelés a kereslet-kínálat elvén működik, így az elegendő tejmennyiség a baba jelzését figyelembe véve fog kialakulni, tehát amikor csak jelzi, mellre érdemes tenni.Így nő a kereslet, tehát ehhez az igényhez nő majd a kínálat is. Emelett, ha a mellet gyakran üríti a baba,a tej pangása a mellben elkerülhető.

A tejpangás kialakulásának lehetséges okai:

  • Anya és babája el vannak különítve
  • időre szoptatott baba
  • nem jó technikával szoptatott baba
  • egy nem megfelelően megválasztott melltartó, ami bizonyos helyeken szorít
  • sebes mellbimbó, amelyen a kórokozók bejuthatnak
  Ha a szoptatás vagy fejés  vagy egyéb konkrét terápia hatására sem oldódnak meg a tünetek, majd kemény, fájdalmas, bőr pirossággal járó csomó alakul ki a mellben, a láz felszökik és végtagfájdalom  érzet is van, akkor a mellgyulladással állunk szemben.

Lehetséges megoldások mellgyulladás esetén:

1. Szoptass tovább!

A kezelés egyik nagyon fontos alapja, hogy a szoptatás menjen tovább, mivel kiváltó oka az volt a mellgyulladásnak, hogy a tej nem tudott kiürülni rendesen. Sajnos sokszor hallani hogy az érintett mellből ne szoptasson az anya, pedig ez inkább súlyosbítja semmint segíti a gyógyulást.

2. Kérj segítséget szoptatási tanácsadótól!

Fontos, hogy a mellre helyezési technika megfelelő legyen, hiszen csak akkor ürül ki a mell megfelelően és szűnik meg az elzáródás, a mellfeszülés. A csomók is akkor múlnak el maradéktalanul, ha a tej teljesen és megfelelően ki tud ürülni, csökkentve a további csomók kialakulását.Ebben segíthet egy tanácsadó, hogy a szopási technika megfelelő irányban menjen, a szoptató anya is tisztában legyen azzal, hogy mi az amire a mellre helyezés közben feltétlenül figyelni kell.

3.Szoptasd gyakran kisbabádat!

Segíti a gyógyulást és e mellgyulladást megelőzni, ha gyakran legalább 8-12 alkalommal van mellen a baba 24 órán belül. Amennyiben a szoptatás nem lehetséges, akkor a gyakori fejéssel kell kiüríteni a mellet. A fejés alkalmanként legalább 20 perc legyen.

4. Mindig az érintett oldal legyen az első!

Mindig kezdjünk a gyulladt oldallal. A másik oldalt se hagyjuk túltelítődni, a szoptatás utáni fejéssel érdemes fokozni az emlő ürülését.

5. Használj meleg és hideg borogatást!

A szoptatás előtt érdemes meleg borogatást alkalmazni, mert ettől lazulnak a szövetek, és könnyebben ürül a tej a mellből. Két szoptatás között pedig hideg borogatást alkalmazhatunk, amely a duzzanatot és a gyulladást csökkenti. Ezeket csak akkor alkalmazzuk, ha jólesik.

6. Ne masszírozzuk erősen és mást se kérjünk meg erre!

Előnyös lehet szoptatáskor a mellbimbó irányába terelni a tejet, amikor beindul a tejleadás. Ez a mozdulat egy finom lefelé simító mozdulat legyen. A mellben lévő csomók durva szét maszírozása semmiképpen sem támogatható, mivel későbbi visszatérő krónikus problémához vezethet, állandósuló fájdalom kísérheti. A durva masszírozással “összetörhetjük” a tejcsatornát, ezzel krónikussá válhat a probléma.

7. A mellbimbón lévő seb kezelése!

A mellbimbón fertőzött seb látható, mindenképpen kezeljük!

8. Egészséges, tápláló étrend és pihenés!

A gyógyuláshoz fontos a bő folyadék a tápláló, egészséges étkezés és a pihenés.     Ha szükséges fájdalom és lázcsillapító alkalmazása,akkor már van olyan amely a szoptatással összeegyeztethető. A tünetek nem enyhülnek 12-24 óra alatt, akkor szükséges lehet antibiotikum szedésére. Vannak már olyan hatóanyagú antibiotikumok, amelyek összeegyeztethetők a szoptatással, így nem szükséges abbahagyni.Az antibiotikum szedésére legalább 10-14 napig van szükség, amely alatt már jelentős javulás lép fel. Amennyiben a javulás továbbra sem következik be, akkor fennállhat a tályog lehetősége, amit viszont sebészi úton szükséges megoldani. A mellgyulladás gyakran jelentkező kellemetlen és fájdalmas problémája lehet szoptatásnak, ám megfelelő terápia alkalmazása mellett szépen elmúlik szövődmény nélkül. Érdemes lehet már korán egy támogató szakember segítségét kérni, hogy a baba és a mama is sokáig élvezhessék a szoptatás pozitív hatásait. Ha úgy érzed valami nincs rendben, akkor keress fel egy közelben lévő szoptatási tanácsadót. 🙂 Örömteli babázást,

Regina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .