Bugyrosított kötés csatos hordozóhoz és meitaihoz

Bugyrosított kötés csatos hordozóhoz és meitaihoz

A csatosok és meitai-ok használatában két irányzat él egymás mellett: a bugyrosított és a bugyor nélküli kötés. Ahogy a neve is sejteti, a különbség elsősorban abban áll, hogy a baba popsija a derékpánt felső széléhez, vagy az alá kerül-e, és ennek megfelelően a hordozóeszköz testrésze képez-e a baba feneke, combja által kitöltött „bugyrot”, vagy nem. A bugyor nélküli kötés hátterét jól meg lehet ismerni ebből a cikkből, vagy itt a videóknál láthatod, milyen.

Mindkét irányzat tekintettel van a csípő, a térd és a hát „együttmozgására”, egymásra hatására, a szorosság/feszesség és a támasztás értelmezésében lévő különbség és a bugyor miatt azonban a két egyenértékű kötési mód között eltérések adódnak például a terpesz nagysága és az ajánlott életkor tekintetében. Ezek a különbségek nem általában az eszközből, hanem a kötésmódból és az azt támogató irányzatból adódnak.

A következőkben a bugyrosított kötést mutatjuk be.

1. Hogyan helyezkedik el az eszközben a baba feneke, combja és térde?

A baba térdét a popsijánál magasabbra húzzuk fel, combjai közepes terpeszben vannak. Medencéjét billentjük, vagyis úgy fordítjuk magunk felé, hogy a hasunk felé nézzen a gátja. A gerinc, a csípő és a térd együttmozgását a testhelyzet kialakításakor használjuk és figyelembe vesszük: ha a baba térde magasabban van, kisebb terpesz ad olyan testhelyzetet, amely nem terheli az ízületeit, illetve a magasabbra húzott térd és a medencebillentés támogatja a gerinc gömbölyödését.

2. Hova kerül a hordozó személyen a derékpánt?

A szokásosnál fentebb kötjük a derékpántot, a legkeskenyebb részünkre, testalkatunktól és a baba méretétől függően akár egészen mell alá. A pontos helyét általánosságban nehéz megadni, hiszen a bugyor nagysága és a baba feje feletti kilátás mellett sok apróság dönti el a való életben. De alapvetően magasra kötjük a derékpántot.

3. Képez-e bugyrot a hordozóeszköz testrésze a popsinál – azaz be lehet-e nyúlni a testrész és a derékpánt közé?

Igen, lesz bugyor, és be lehet nyúlni a testrész/babapopsi és a derékpánt közé.

4. Mit jelent a megfelelő szorosság, vagyis mit keresünk a kötésnél?

A megfelelő szorosságot ott találjuk meg, ahol a baba már nem mozog külön súlypontként, enyhe előrehajolásunkkor nem billen el tőlünk a felsőteste. A megfelelő szorosságnál a hordozó személynek is kényelmes a kötés, nem akadályozott a levegővétel, és megmarad a babának az a testhelyzete, lábtartása, amit a kötés elején kialakítottunk (lásd: 1. pont).

5. Honnan tudom, hogy eléggé meghúztam-e a pántokat, hevedereket?

Ha kényelmesnek érzed, nem vág, és a baba nem mozog külön súlypontként, nem rogyott bele az eszközbe, de közben megmaradt a gömbölyű hát, a terpesz, a felhúzott térd, akkor jól állnak a pántok, hevederek.

6. Milyen magasan támasztja az eszköz testrésze a baba hátát?

A bugyor nagyságától, a testrész hosszától és a baba méretétől függ, hogy meddig fog érni a hátán a testrész. Úgy alakítjuk ki a bugyrot, hogy a baba az életkorának megfelelő magasságig kapjon megtámasztást az eszköztől (újszülöttet és kis csecsemőt tarkóig, fejét már tartó babát vállig, hátát tartani kezdő babát lapockáig támasztunk). Megtámasztottnak tekintjük a baba hátát ott, ahol a vállpánt 4 (esetenként 2) becsatlakozása által feszesen tartott testrész rásimul a hátára.

7. Mekkora babának javasolható?

Az eszköz méretétől függően egy jó minőségű csatos hordozóba akár újszülött babát is beletehetünk. Meg kell ilyenkor nézni, hogy a testrész szélességét kell-e szűkítenünk, és hogy a testrész szélessége, magassága hogyan támasztja meg a picit. Tehát nem tudunk életkori vagy mozgásfejlődési alsó határt megadni, mindig az adott hordozó személy, baba és eszköz hármasát ismerve mérlegeljük, hogy ajánlható-e számukra a csatos. Mivel nem biztos, hogy az eszköz mérete időigényes, anyát és babát esetleg egyaránt kimerítő igazítgatás és kísérletezés nélkül vagy akár utána passzol a babának, nem ez az első eszköz, amihez újszülött esetén nyúlunk, de ha csak ez áll rendelkezésre, vagy más okból ez kerül képbe, akkor megkötjük úgy, hogy a baba fejlettségének megfelelő testhelyzetet biztosítsuk vele.

8. Támaszt-e térdhajlattól térdhajlatig? (Mikor, mekkora gyereknél?)

A térdhajlattól térdhajlatig támasztás a felhúzott térdek és a közepes terpesz miatt meglehetősen rugalmas tud lenni. Nagyobb gyereket is szélesebben támaszthat az eszköz akkor is, ha a gyermek térdei közt 180 fokos terpeszben lemért távolság nagyobb, mint a csatos testrészének szélessége. Ha a csatos testrészének oldala ívesen szabott, akkor azt is észre kell venni, hogy a baba lába alá a bugyrosítás miatt szélesebb rész kerülhet, mint amit a combja külső oldalán látunk. Mivel a combok közepes terpeszben és enyhén felfelé állnak, a nem teljesen térdhajlatig érő támasztás is kényelmes lehet a kicsinek, mert a lába súlypontja máshova esik, mint amikor a terpesz nagyobb és a térd ennek megfelelően alacsonyabban van.

(Meitai-nál pedig például egy kendős szár kiegészítheti a comb alátámasztását.)

9. Így kötheted meg lépésről lépésre (elölhordozás csatos hordozóval):

Csatold a derékpántot a derekadra, ahol a legvékonyabb vagy. Állítsd be annyira szorosra, hogy ne legyen kényelmetlen, de ne is mozdulhasson el rajtad lefelé.

01

bugyros1

A csatosod testrésze lógjon a föld felé, a testrész tetejénél található hevedert húzd be teljesen, a vállpánt felső, párnázás felöli hevederét szintén, a vállpánt alsó, testrészhez visszacsatlakozó végénél lévő hevedert pedig engedd ki (ha nincs ennyi állítási lehetőség a csatosodon, akkor úgy csináld, hogy legyen egy olyan kiengedett heveder rajta, amit könnyen elérsz elölhordozáskor, és kényelmesen meg tudod húzni). Ha majd használni akarod, igazítsd minél fentebb a mellkaspántot, hogy a hátad tetejénél majd könnyebben elérd.

02a

bugyros2

Vedd fel a babádat,(3a) bújjon hozzád,(3b) és engedd le a mellkasodon annyira, hogy a popsija a lógó testrész alatt futó derékpánt közepe táján legyen(3c). Ha van benne újszülött szűkítő, az is jó iránymutatás lehet, legalább addig engedd bele a fenekét. (Ha magasabbra, a derékpánt tetejéhez vagy fölé teszed a popsiját, nem lesz bugyros a kötés).

03a

03b

03c  

bugyros33a

bugyros4

3b

bugyros5

3c

Igazítsd el a babád térdét (4) (legyen a popsijánál magasabban), terpeszét (ne legyen túl kicsi a terpesz, és a babád egyedi jellegzetességeit vedd figyelembe: ahogy nyitod a terpeszét, vedd észre, ha kellemetlen már neki; ne feledd, hogy mivel popsinál magasabbra húztad a térdét, kisebb terpesz lesz komfortos neki, mint lentebb engedett térdekkel).

bugyros6

4

Ahogy egyik karoddal tartod a popsija alatt, a lábszáránál, a másikkal pedig a hátát támasztod, enyhén előredőlve döntsd őt is hátra, folyamatosan támasztva a hátát. Ettől a gyengéd mozdulattól a medencéje feléd billen, a feneke a köldököd irányába fordul. Most csináltad meg a medencebillentést.

05a

05b

bugyros7

5a

bugyros8

5b

Amikor újra magadhoz húzod a kicsit és te is felegyenesedsz, ügyelj rá, hogy maradjon így a medencéje, és csak a hátát gömbölyítsd magadhoz. Látni fogod, milyen természetesen adódik ez a gömbölyűség.

06

bugyros9

6

Egyik karoddal tartsd a hátát, popsiját, másikkal pedig nyúlj be a lelógó testrész alá, és teljes szélességében emelve terítsd rá a babára és a másik karodra.

07a

07b

bugyros10

7a

bugyros11

7b

Vedd ki a babát tartó karodat, és egyik kezeddel ellenőrizd a testrészt a baba térdei között.

08

bugyros128

Túl széles-e, emelkedik-e tőle a baba alsó lábszára? Keskeny-e? Ha szélesnek érzed, érezze meg a kezed, mennyi lehet nagyjából a felesleges anyag, tedd le a babát, és gumis szűkítővel vagy akár cipőfűzővel kösd össze a testrészt a derékpánttól nem túl messze, ahova körülbelül a baba popsija kerül majd. A csomó vagy csat a testrész külső, babától távolabbi oldalára kerüljön. Most újra vedd fel a babádat és alakítsd ki újra a fent leírt testhelyzetet.

Ha beigazítottad egyik karoddal a térdhajlatokhoz a testrészt, másik kezeddel pedig eközben tartottad a testrészen át a baba hátát, akkor simítsd el, rendezd el a kicsi hátán az anyagot és egyenként bújj bele a vállpántokba.

09a

09b

bugyros139a

bugyros149b

Nyúlj az egyik vállpánt alsó hevederjéhez, és húzd meg annyira, hogy szorosan tartsa a kicsit. Válts kezet, és húzd meg a másik vállpánt alsó hevederjét is. Csatold össze a hátad tetejénél a mellkaspántot.

10a

10b

10c

bugyros1510a

bugyros1610b

bugyros17

10c

Ellenőrizd, hogy hogy áll a baba popsija. Ha igazítanál rajta (a terpeszen vagy akár a medencebillentésen), nyúlj be két oldalról a testrészen belülre, fektesd a kezed a combjára, csípőjére, és finoman zárd/nyisd a terpeszt, billentsd a popsit, ahogy szükségesnek érzed. Segíthet, ha ilyenkor enyhén előre dőlsz.

11a

11b

bugyros1811a

bugyros1911b

Nézd meg, hogy csak annyira húztad-e meg a vállpántokat, hogy a bugyor a popsi alatt megmaradjon, de közben a baba ne mozogjon külön súlypontként, ha te mozgásban vagy.

Meddig ér most a testrész? Elég magasan támasztja a babádat? Ha nem, lehet, hogy igazítanod kell a kötésen. Gyakorlattal akár babával együtt is állíthatsz a bugyron, de lehet, hogy könnyebben boldogulsz, ha leteszed a babát, és előröl kezded a kötést. Időigényes és fárasztó lehet mindkettőtöknek, mire mindent beállítasz, és megjegyzed, milyen magas derékpánttal és mekkora bugyorral érdemes kezdened a kötést. A csatosnál a könnyű kezelhetőséggel szemben ez jelentheti a nehézséget néhányunknál. De lehet, hogy kezes, simulékony társatok lesz már az első próbálkozástól.

12a

12b

bugyros2012a

bugyros21

További bugyrosított kötések:

13a

13b

13c

bugyros22

13a

bugyros2313b

bugyros2413c

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .